Polycystiskt äggstock syndrom (PCOS) – ett tillstånd med många effekter på kvinnors hälsa

Vad är PCOS?

PCOS är ett problem med hormoner som påverkar kvinnor under deras fertila ålder (åldrarna mellan 15 till 44). Mellan 2,2 och 26,7 procent av kvinnorna i denna åldersgrupp har PCOS. Många kvinnor har PCOS men vet inte om det. I en studie hade upp till 70 procent av kvinnor med PCOS inte diagnostiserats.

PCOS påverkar en kvinnas äggstockar, de reproduktionsorgan som producerar östrogen och progesteron – hormoner som reglerar menstruationscykeln. Äggstockarna producerar också en liten mängd manliga hormoner som kallas androgener.

Follikelstimulerande hormon (FSH) och luteiniserande hormon (LH) kontrollerar ägglossningen. FSH stimulerar äggstocken till att producera en follikel – en säck som innehåller ett ägg – och sedan triggar LH äggstocken för att frigöra ett moget ägg.

PCOS är ett ”syndrom” eller en grupp symtom som påverkar äggstockarna och ägglossningen. Dess tre huvudfunktioner är:

  • Cystor i äggstockarna
  • Höga nivåer av manliga hormoner
  • Oregelbundna eller uteblivna menstruationsperioder

Vid PCOS växer många små, vätskefyllda säckar inuti äggstockarna. Ordet ”polycystisk” betyder ”många cystor.”

Dessa säckar är faktiskt folliklar, var och en innehåller ett omoget ägg. Äggen mognar aldrig tillräckligt för att utlösa ägglossning.

Avsaknaden av ägglossning förändrar nivåerna av östrogen, progesteron, FSH och LH. Östrogen- och progesteronnivåer är lägre än vanligt, medan androgennivåerna är högre än vanligt.

Extra manliga hormoner stör menstruationscykeln, så att kvinnor med PCOS får färre perioder än vanligt.

PCOS är inte ett nytt fenomen. Den italienska läkaren Antonio Vallisneri beskrev redan 1721 symtom vid PCOS hos kvinnor.

 

Vad orsakar PCOS?

Läkarna vet inte exakt vad som orsakar PCOS. De tror att höga nivåer av manliga hormoner förhindrar äggstockarna från att producera hormoner och göra ägg normalt.

Gener, insulinresistens och inflammation har alla betydelse vid utvecklingen av PCOS.

Det är troligt att många gener – inte bara en – bidrar till tillståndet.

Insulinresistens – Upp till 70 procent av kvinnor med PCOS har insulinresistens, vilket innebär att deras celler inte kan använda insulin ordentligt.

Insulin är ett hormon som bukspottkörteln producerar för att hjälpa kroppen att använda socker från maten för energiproduktion.

När celler inte kan använda insulin korrekt ökar kroppens efterfråga på insulin. Bukspottkörteln producerar då mer insulin för att kompensera. Extra insulin påverkar äggstockarna till att producera mer manliga hormoner.

Fetma är en viktig orsak till insulinresistens. Både fetma och insulinresistens kan öka din risk för typ 2-diabetes (8).

Inflammation – kvinnor med PCOS har ofta mer inflammation i kroppen. Att vara överviktig kan också bidra till inflammation. Studier har visat att inflammation ger högre androgennivåer.

Visste du att PCOS ….

  • Påverkar uppskattningsvis 10% av alla kvinnor och de flesta vet inte ens om att de har det.
  • Kan naturligt behandlas med förändringar i kost, motion och med kosttillskott.
  • Är den främsta orsaken till infertilitet hos kvinnor.
  • Anses i allmänhet som ett syndrom snarare än en sjukdom eftersom symtom kan uppstå i vilken kombination som helst, snarare än att bara ha en känd orsak.
  • Påverkar mycket mer än bara förmågan att få barn.
  • Förknippas med ökad risk för livmodercancer, insulinresistens, typ 2-diabetes, högt blodtryck, högt kolesterol och hjärtsjukdom.
  • Infertilitet i detta tillstånd orsakas av hormonella förändringar och försämrad ägglossningsfunktion samt återkommande missfall och komplikationer i samband med graviditeten.

 

Symtom på PCOS

  • Oregelbundna eller frånvarande perioder.
  • Mindre frekvent ägglossning eller infertilitet.
  • Hirsutism (överdriven hårväxt på hakan eller bröstet, magen och ryggen, detta kan bidra till långvariga hälsoproblem som diabetes och hjärtsjukdomar).
  • Akne eller ofta utbrott av akne.
  • Utmattning eller brist på mental koncentration (på grund av förändringar i blodsockret).
  • Onormala kolesterolnivåer (hög LDL eller låg HDL).
  • Håravfall
  • Minskad sexlust.
  • Hudtaggar (fibrom).
  • Viktökning eller fetma (1/3 av patienter med PCOS har normal vikt eller är underviktiga).

 

Vad kan du göra?

Det finns kosttillskott som är underbyggda av forskning och som kan användas för att förbättra besvären vid PCOS. Nedan finns en kort beskrivning av de bästa preparaten som har stöd i klinisk forskning.

  1. d-Pinitol (Vital Nutrients) är bra för alla med PCOS som försöker bli gravida eftersom detta tillskott har visat sig minska AMH-nivåerna och storleken på polycystiska äggstockar bättre än p-piller (Ozay et al. 20161). Det har också visats öka äggkvaliteten och minska risken för äggstocksöverstimulering hos kvinnor som genomgår fertilitetsbehandling (Papaleo et al. 20092; Ciotta et al. 20113).
    I en kontrollstudie visade forskare att kvinnor med PCOS som tog d-Pinitol som tillskott uppnådde en naturlig graviditetsgrad på 30% under en sexmånadersperiod, jämfört med bara 18% av kvinnorna som förskrevs läkemedlet metformin (Raffone et al. 20104).

www.d-pinitol.se

AMH, en förkortning av Anti Müllerian Hormone, är ett hormon som produceras i kvinnans äggstockar i de äggblåsor som finns där. Genom att mäta nivån av detta hormon i blodet kan man få en uppfattning om hur stor äggreserv en kvinna har och med det få en bild av hur långt hon har kvar till menopaus och hur stora chanser hon har att bli gravid.

 

  1. Zink har en antioxidant- och enzymreglerande funktion och därför kan tillskott med detta mineral påverka flera PCOS-relaterade symtom såsom ägglossning, akne, vikthantering, insulinkänslighet och regleringen av blodsockernivåer. Innan man använder detta skall man ha tagit blodprov för zink. Tänk på att zinknivån skall mätas i plasma, inte blod. Depression är ett välkänt symtom för kvinnor med PCOS (Barry et al. 201114; Jedel et al. 201015) och zink behövs för att reglera balansen mellan signalsubstanser i hjärnan.

www.zink.se

  1. Curcumin är det gula pigmentet som finns i gurkmeja och är den aktiva komponenten. Det är bra att använda gurkmeja i maten, men vill man nå effekter på cellnivå behöver man curcumin. Curcumin är antiinflammatoriskt och har antidepressiva effekter. Detta är ett av de sällsynta tillfällena där vetenskapen faktiskt stöder många marknadsföringspåståenden rörande metabolisk, kardiovaskulär och mental hälsa hos riskgrupper (Vieira de Melo et al. 201816; Atkin et al. 201717; Qin et al. 201718; Ng et al. 201719). Kronisk låggradig inflammation är en av de specifika egenskaperna för kvinnor med PCOS-diagnos och orsakar många av de oönskade symtomen med allt från viktökning och hjärt-kärlsjukdomar, till infertilitet, hirsutism (ökad behåring på kroppen) och akne.
    Tänk på att endast använda curcumin som genomgått utförlig testning för innehåll, effekt och renhet.

www.curcumin-extract.se

  1. Berberine, vilket är en ört kan vara ett fantastiskt verktyg för kvinnor som har PCOS och är insulinresistenta eller har typ II-diabetes. Om din läkare förskriver metformin eller andra orala blodsockersänkande läkemedel för att hjälpa till med blodsockerreglering, kan denna naturliga produkt göra dessa läkemedel mer effektiva (Dong et al. 201223).
    Tänk på att endast använda berberine som genomgått utförlig testning för innehåll, effekt och renhet.

www.berberine.se

Livsstilsrekommendationer

  1. Undvik stress och använd stressreducerande tekniker, som andningsövningar, yoga, Qi Gong, Thai chi eller meditation dagligen under ca 20 minuter.
  2. Undvik alkohol och rökning.
  3. Motion på regelbunden basis är mycket viktig för att hjälpa kroppen att balansera fett, muskelmassa, insulinkänslighet bland annat. Högintensiv träning (HIIT) är bra för att förbättra frisättningen av tillväxthormon. Styrketräning 2 gånger/vecka är bra att lägga till sin motion för att påverka hormonerna som är obalanserade vid PCOS.
  4. Kontrollera vitamin D-nivåer i blodet. D-vitamin är ett ämne som har hormonlika egenskaper, som påverkar PCOS symtomen på ett positivt sätt.
  5. Goda sömnvanor, mellan 8-9 timmars sömn per natt.
  6. Uteslut parabener (konserveringsmedel) och BPA (Bisphenol A, en av världens vanligaste plastkemikalier) och andra gifter från din hudvård och bad- och kroppsprodukter – dessa kemikalier har stora negativa effekter och ger störningar på dina hormonnivåer.

 

Kostriktlinjer

  1. Undvik alla sockerarter. Byt ut socker mot xylitol eller stevia.
  2. Undvik vitt mjöl och alla raffinerade kolhydrater inklusive spannmål och pasta.
  3. Få en balans mellan omega 3 (lax, makrill, sill, sardiner) och omega 9-fetter (olivolja, oliver, mandlar, hasselnötter, avokado).
  4. Välj magert, rent kvalitetsprotein vid varje måltid som kycklingbröst, kalkonbröst, magert nötkött, fisk (särskilt lax och sardiner) och ägg.
  5. Undvik hydrerade vegetabiliska oljor och stekt mat.
  6. Koka med olivolja på låg värme eller kokosolja, klarnat smör (ghee) vid högre värme.
  7. Använd grönsaker, liten mängd nötter, oliver eller avokado som snacks.
  8. Ät 4-5 ”koppar” färsk frukt och grönsaker dagligen (frukt måste begränsas till 1 -2 enheter per dag på grund av sockerinnehållet).
  9. Undvik sockerhaltiga drycker, godis, snabbmat och bearbetade livsmedel. Om det finns i ett paket med en etikett undvik det!
  10. Glöm inte att börja dagen med en proteinrik frukost! Varför inte prova en proteinsmoothie till frukost.
  11. Kvinnor med PCOS producerar större mängder manliga hormoner än normalt. Denna hormonobalans får dem att hoppa över menstruationsperioder och gör det svårare för dem att bli gravida.

vitalmedicin.se
vitalakosttillskott.se

Referenser

  1. Ozay, Ali Cenk; Ozay, Ozlen Emekci; Okyay, Recep Emre; et al. Different Effects of Myoinositol plus Folic Acid versus Combined Oral Treatment on Androgen Levels in PCOS Women. INTERNATIONAL JOURNAL OF ENDOCRINOLOGY, 2016.
  2. Papaleo, Enrico; Unfer, Vittorio; Baillargeon, Jean-Patrice; et al. Myo-inositol may improve oocyte quality in intracytoplasmic sperm injection cycles. A prospective, controlled, randomized trial. FERTILITY AND STERILITY, 2009.
  3. Ciotta, L.; Stracquadanio, M.; Pagano, I.; et al. Effects of Myo-Inositol supplementation on oocyte’s quality in PCOS patients: a double-blind trial. EUROPEAN REVIEW FOR MEDICAL AND PHARMACOLOGICAL SCIENCES, 2011.
  4. Raffone, Emanuela; Rizzo, Pietro; Benedetto, Vincenzo. Insulin sensitiser agents alone and in co-treatment with r-FSH for ovulation induction in PCOS women. GYNECOLOGICAL ENDOCRINOLOGY, 2010.
  5. Palatnik, A; Frolov, K; Fux, M; et al. Double-blind, controlled, crossover trial of inositol versus fluvoxamine for the treatment of panic disorder. JOURNAL OF CLINICAL PSYCHOPHARMACOLOGY, 2001.
  6. Minozzi, M.; D’Andrea, G.; Unfer, V. Treatment of hirsutism with myo-inositol: a prospective clinical study. REPRODUCTIVE BIOMEDICINE ONLINE, 2008.
  7. Zacche, Martino M.; Caputo, Luigi; Filippis, Susanna; et al. Efficacy of myo-inositol in the treatment of cutaneous disorders in young women with polycystic ovary syndrome. GYNECOLOGICAL ENDOCRINOLOGY, 2009.
  8. Nordio M; Proietti, E. The combined therapy with myo-inositol and D-chiro-inositol reduces the risk of metabolic disease in PCOS overweight patients compared to myo-inositol supplementation alone. EUROPEAN REVIEW FOR MEDICAL AND PHARMACOLOGICAL SCIENCES, 2012.
  9. Gerli, S.; Papaleo, E.; Ferrari, A.; et al. Randomized, double blind placebo-controlled trial: effects of myo-inositol on ovarian function and metabolic factors in women with PCOS. EUROPEAN REVIEW FOR MEDICAL AND PHARMACOLOGICAL SCIENCES, 2007.
  10. Genazzani, Alessandro D.; Santagni, Susanna; Ricchieri, Federica; et al. Myo-inositol modulates insulin and luteinizing hormone secretion in normal weight patients with polycystic ovary syndrome. JOURNAL OF OBSTETRICS AND GYNAECOLOGY RESEARCH, 2014.
  11. Santamaria, A.; Giordano, D.; Corrado, F.; et al. One-year effects of myo-inositol supplementation in postmenopausal women with metabolic syndrome. CLIMACTERIC, 2012.
  12. Ranjbar, Elham; Shams, Jamal; Sabetkasaei, Masoumeh; et al. Effects of zinc supplementation on efficacy of antidepressant therapy, inflammatory cytokines, and brain-derived neurotrophic factor in patients with major depression. NUTRITIONAL NEUROSCIENCE, 2014.
  13. Siwek, Marcin; Dudek, Dominika; Paul, Ian A.; et al. Zinc supplementation augments efficacy of imipramine in treatment resistant patients: A double blind, placebo-controlled study. JOURNAL OF AFFECTIVE DISORDERS. 2009.
  14. Barry, J. A.; Kuczmierczyk, A. R.; Hardiman, P. J Anxiety and depression in polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis. HUMAN, 2011.
  15. Jedel, E.; Waern, M.; Gustafson, D.; et al. Anxiety and depression symptoms in women with polycystic ovary syndrome compared with controls matched for body mass index. HUMAN REPRODUCTION, 2010.
  16. Vieira de Melo, Ingrid Sofia; dos Santos, Aldenir Feitosa; Bueno, Nassib Bezerra. Curcumin or combined curcuminoids are effective in lowering the fasting blood glucose concentrations of individuals with dysglycemia: Systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. PHARMACOLOGICAL RESEARCH, 2018.
  17. Atkin, Stephen L.; Katsiki, Niki; Derosa, Giuseppe; et al. Curcuminoids Lower Plasma Leptin Concentrations: A Meta-analysis. PHYTOTHERAPY RESEARCH, 2017.
  18. Simopoulos, Artemis P. An Increase in the Omega-6/Omega-3 Fatty Acid Ratio Increases the Risk for Obesity. NUTRIENTS, 2016.
  19. Hallahan, Brian; Ryan, Timothy; Hibbeln, Joseph R.; et al. Efficacy of omega-3 highly unsaturated fatty acids in the treatment of depression. BRITISH JOURNAL OF PSYCHIATRY, 2016.
  20. Alexander, Dominik D.; Miller, Paige E.; Van Elswyk, Mary E.; et al. A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials and Prospective Cohort Studies of Eicosapentaenoic and Docosahexaenoic Long-Chain Omega-3 Fatty Acids and Coronary Heart Disease Risk. MAYO CLINIC PROCEEDINGS, 2017.
  21. Dong, H; Wang, N; Zhao, L; Lu, F. Berberine in the treatment of type 2 diabetes mellitus: a systemic review and meta-analysis. EVIDENCE-BASED COMPLEMENTARY AND ALTERNATIVE MEDICINE, 2012.