Nödvändiga näringsämnen i form av mineraler och vitaminer

Vitaminer och mineraler ses oftast som näringsämnen nödvändiga för att överleva och skydda mot allvarliga sjukdomar, vilket blir tydligt när man kortvarigt tar bort dessa från kosten.
Det man inte diskuterar särskilt mycket är hur viktiga dessa vitaminer och mineraler är för ett långt friskt liv.

Föreställ dig din kropp som en upptagen chef med begränsade resurser, som ständigt fattar beslut för att allt ska fungera smidigt. Enligt Dr Ames har våra kroppar utvecklats för att prioritera kortsiktig överlevnad framför långsiktig hälsa när det gäller tilldelning av näringsämnen. Detta innebär att i tider av knapphet eller stress avleds viktiga näringsämnen för att stödja omedelbara behov, som grundläggande metabolism och överlevnad, vilket gör att det finns mindre tillgänglighet för vitaminer och mineraler för långsiktigt underhåll, som DNA-reparation och immunfunktion. Detta accelererar åldrandet och ökar risken för sjukdomar.

Dr Ames liknar denna process vid en triage på en akutmottagning, där medicinsk personal prioriterar patienter baserat på svårighetsgraden av deras tillstånd. I kroppens fall tilldelas näringsämnen utifrån deras omedelbara nödvändighet för överlevnad.

Så, vad betyder detta för vår hälsa? Tja, medan våra kroppar är otroligt effektiva på att hålla oss vid liv på kort sikt, kan denna ”triage”-metod kosta oss vår långsiktiga hälsa. Över tid kan kroniska brister på viktiga näringsämnen bidra till ökad risk för åldersrelaterade sjukdomar, som cancer, hjärt-kärlsjukdomar och neurodegenerativa sjukdomar som demens.

Dr. Ames’ Triage belyser vikten av att säkerställa tillräckligt intag av viktiga näringsämnen under hela livet, särskilt när vi åldras. Han har visat i flera olika forskningsstudier att det är en fördel att ta tillskott av kontrollerade, aktiva vitamin och mineraltillskott. Detta därför att vår livsstil och kost idag inte kan möta det behov vår kropp har.

När du tittar ut över raderna av färgglada frukter och grönsaker i livsmedelsbutikens frukt och grönsaksavdelning är du kanske inte medveten om att mängden näringsämnen i dessa produkter har minskat under de senaste 70 åren.

Bevis från flera vetenskapliga studier visar att många frukter, grönsaker och spannmål som odlas idag innehåller mindre protein, kalcium, fosfor, järn, riboflavin och C-vitamin än de som odlades för decennier sedan. Detta är en särskilt framträdande fråga om fler människor går över till i första hand växtbaserad kost, som experter i allt högre grad rekommenderar för folkhälsan och för att skydda planeten.

Minskningen av näringsämnen ”kommer att lämna våra kroppar med färre av de komponenter den behöver för att skydda oss mot kroniska sjukdomar – det kommer att undergräva värdet av mat som förebyggande medicin”, säger David R. Montgomery, professor i geomorfologi vid Universitetet i Washington i Seattle och medförfattare med Anne Biklé av ”What Your Food Ate”.

Även för människor som undviker bearbetade livsmedel och prioriterar färskvaror betyder denna trend att det våra morföräldrar åt var hälsosammare än det vi äter idag.

Forskare säger att orsaken till problemen ligger i moderna jordbruksprocesser som ökar skörden men förstör markens hälsa. Detta inkluderar bevattning, gödsling och skördemetoder som också stör väsentliga interaktioner mellan växter och marksvampar, vilket minskar upptaget av näringsämnen från jorden. Dessa problem uppstår mot bakgrund av klimatförändringar och stigande nivåer av koldioxid, vilket också sänker näringsinnehållet i frukt, grönsaker och spannmål.

Detta ska dock inte avskräcka dig från att äta en mängd olika frukter, grönsaker och fullkorn för att behålla din hälsa. Snarare mer sporra dig till att göra medvetna val när du ställs inför valet av vad du skall köpa. Det är kanske ett bättre val att gynna en lokal ekologisk bonde även om priset är något högre, både för dig, marken och matens möjlighet att täcka ditt näringsbehov.

De flesta vet att vad vi äter spelar roll. Men om vi också bryr oss om hur vår mat odlas öppnar det en ny, övertygande anledning för den genomsnittliga personen att bry sig om jordbruksmetoderna. Vi måste förhindra ytterligare skador och arbeta för att återställa näringen till redan förstörda marker.

”Eftersom optimala nivåer av näringsämnen är mycket viktiga för kroppens funktioner kan lämpligt tillskott och en förbättrad kost minska mycket av den åtföljande risken för kronisk sjukdom och för tidigt åldrande,”enligt Dr Bruce Ames vid University of Berkley. Detta har han visat i åtskilliga forskningsstudier.

De livslängdsvitaminer som Bruce Ames förespråkar är kontrollerade tillskott av:

Multi-Vitamin med aktiva B-vitaminer, mineraler och spårämnen
Vitamin E
Antioxidanter
Astaxanthin
PQQ

Vital Medicin
Vitala Kosttillskott