Om mig

Doktor Cecilia Fürst

 

Bakgrund och ambition

Jag växte upp i en familj där närheten till naturen och intresse för sport och aktiviteter var en del av vardagen. Tidigt i livet fanns ett stort intresse för djur och natur. Långa rundor i skog och mark med våra hundar var något jag älskade. Fjällvandra, åka längdskidor och senare utför i alper och svenska fjäll, var något vi fick göra från tidiga barndomen, trots att vi är uppväxta i Skåne.

Sportaktiviteter har kommit och gått i olika åldrar. Jag startade med fotboll, men kampsporter som jag tränat sedan jag var 13 år fick en allt större betydelse. Det var inte bara träningen utan också filosofin och den österländska medicinen som jag tidigt kom i kontakt med och fascinerades av.

Mitt stora intresse har alltid varit att testa gränser och förstå hur kroppen fungerar och själv har förmåga att balansera och hålla oss friska om vi bara förstår hur.

Klättra i berg, dyka och hoppa fallskärm har gett mig närkontakt med naturen. Och lärt mig att pröva och utmana mina egna gränser, både fysiskt och mentalt. Allt detta tog mig på en något krokig väg från avancerade studier i kemi, läkarutbildning med specialistexamen i allmänmedicin till forskning inom området diabetes.

Resan gick vidare till Italien och sedan över till USA med läkarutbildning från Fellowship in Functional, Metabolic and Integrative Medicine, Metabolic Medical Institute (George Washington University) och från Institute of Functional Medicine i USA.

Allt handlar om att försöka förändra synen på medicinen och vad som är möjligt med ny teknik inom ett nytt medicinskt område. Utgångspunkten är att vi alla är unika med ett alldeles eget alfabet, som bildar en god plattform för att vi ska må bra och hålla oss friska på naturlig väg. I första hand gäller det att ta reda på vad vi behöver för att kroppen ska fungera på bästa sätt. Att förstå detta tidigt gör att vi kan välja en annan väg, en väg bort från sjukdomar, mot hälsa.

 

Det är detta som varit och är min drivkraft i allt jag gjort och fortsätter att göra. Allt mer forskning och teknik gör det nu möjligt att förstå hur vi kan styra oss i en friskare riktning och skjuta sjukdomar och ohälsa på framtiden. Min önskan är att göra detta tillgängligt för alla som är intresserade.

 

/Cecilia

Den nya medicinen
Vill du ligga i framkant?
Följ min blogg

Ta gärna chansen att lämna förslag på ämnen som jag skall skriva om eller ta upp i någon av mina nästkommande bloggtexter. Motivera och utveckla gärna ditt förslag kring ditt önskemål.