Äppelcidervinäger har positiva effekter på hälsan

Du har förmodligen hört talas om att ett äpple om dagen håller doktorn borta. Det visar sig att äppelcidervinäger kan göra precis det. Det är verksamt mot både viktminskning och förkylning.

Men är äppelcidervinäger verkligen som en trolleriformel? Eller är det bara ett påhitt? Och hur många av de så kallade fördelarna stöds av vetenskapliga bevis?

I den här artikeln tränger vi djupare ner i detta ämne för att hjälpa dig att skilja fakta från fiktion.

Vad är äppelcidervinäger?

Vinäger har använts i över 5000 år för olika ändamål, till exempel för att bevara mat, bekämpa infektioner och behandla sjukdomar.

Traditionell vinäger produceras i en tvåstegs jäsningsprocess, som först innebär att man blandar en jäsbar kolhydratkälla som äpplen, päron eller malt med jäst. När det gäller äppelcidervinäger omvandlar jästen de enkla sockerarterna i äpplen till etylalkohol eller etanol.

Under processens andra steg läggs ättiksyrebakterier som kallas Acetobacter till etanolen, som omvandlas till ättiksyra med lite hjälp från syre i luften.

Den traditionella jäsningsprocessen tar ungefär en månad,även om nuvarande tillverkningsmetoder har påskyndat denna process.

Äppelcidervinäger har relativt låg surhetsgrad jämfört med vissa andra typer av vinäger, som innehåller cirka 5% ättiksyra. Den innehåller också vitaminer, mineraler och aminosyror.

 1. Äppelcidervinäger och viktminskning

Ättiksyra i äppelcidervinäger har visat sig minska kroppsfett och förhindra uppbyggnad av fett i levern. Vissa forskare tror att ättiksyra påverkar ämnen i hjärnan, vilket kan leda till minskad aptit och eventuell viktminskning.

Viktminskningseffekten har visats i studier på människor. I en klinisk prövning hade deltagarna som drack 30 ml äppelcidervinäger varje dag i 12 veckor tillsammans med en kontrollerad kost minskat betydligt i vikt och kroppsmasseindex (BMI).

Senare studier har rapporterat att vinäger helt enkelt förstärkte känslan av mättnad genom att få försöksdeltagarna att känna sig illamående och inte genom att undertrycka aptiten.

 1. Äppelcidervinäger och insulinkänslighet

Insulin är ett hormon som produceras av bukspottkörteln för att balansera sockernivåerna i blodet efter en måltid. Kontroll av blodsocker är särskilt viktigt för personer med diabetes som antingen inte producerar tillräckligt med insulin (typ 1) eller har nedsatt känslighet för insulin (typ 2).

En liten studie publicerad i Journal of American Diabetes Association visade att äppelcidervinäger höjde insulinkänsligheten hos deltagare med typ 2-diabetes och betydligt minskade svängningarna i både blodsocker och insulinnivåer.

 1. Äppelcidervinäger och PCOS (polycystiskt ovariesyndrom)

Äppelcidervinägers effekt på insulinkänslighet kan också vara av särskilt intresse för kvinnor som lider av polycystiskt ovariesyndrom (PCOS), en hormonstörning och en av de främsta orsakerna till oregelbunden menstruation. Även om PCOS kan ha många orsaker är insulinresistens ett av problemen vid detta tillstånd.

I en liten studie tog 7 kvinnor med PCOS 15 gram äppelcidervinäger dagligen i 90 till 110 dagar. 4 av de 7 kvinnorna återfick ägglossning, vilket skulle kunna vara en effekt av äppelcidervinäger. Märk väl att det är en liten studie.

 1. Äppelcidervinäger och blodsockernivåer

Liknande resultat från andra kliniska studier bekräftade att personer som använde äppelcidervinäger dagligen under 8 till 12 veckor visade minskningar av blodsockernivån. Minskningen av blodsockret kan bero på en långsammare magtömningshastighet, vilket hjälper människor att känna sig mätta tidigare.

 1. Äppelcidervinäger och kolesterolnivåer

En annan studie visade att deltagare vars kost kompletterades med äppelcidervinäger hade lägre serum triglyceridnivåer och högre HDL (det goda kolesterolet). Höga nivåer av triglycerider, en typ av fett som finns i ditt blod, kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar och inflammation av bukspottkörteln (pankreatit).

 1. Fördelar med äppelcidervinäger och hjärta-kärl

Flera studier har visat att ättiksyra från äppelcidervinäger kan bidra till att minska hyperlipidemi (höga nivåer av blodfetter), hyperkolesterolemi (högt kolesterol) och högt blodtryck. Alla dessa effekter bidrar till en bättre hjärt- och kärlhälsa.

 1. Äppelcidervinäger – effektiv mot bakterier

Kanske är en av de mest kända fördelarna med äppelcidervinäger effekten det har på bakterier.

Vi lever i en värld där antibiotikaresistens blir allt vanligare.

Jag har skrivit många gånger om de förödande långvariga (om inte permanenta) effekterna som antibiotika kan ha på din tarmflora. Som läkare rekommenderar jag att patienter endast tar antibiotika när det är absolut nödvändigt.

Den goda nyheten är att äppelcidervinäger och andra typer av vinäger på grund av ättiksyrainnehållet kan vara effektivt mot olika bakterier.

Med andra ord, vinäger dödar bakterier.

En nyligen publicerad studie rapporterade att äppelcidervinäger kan ha effekter på flera olika typer av bakterier som är vanligt förekommande till exempel E. coli, Staf. aureus och Candida albicans.

Äppelcidervinäger har också visat sig vara anmärkningsvärt effektiv på att förstöra bakteriell biofilm. Biofilm är limliknande ämnen som produceras av bakterier för att hjälpa dem att hålla sig fast vid ytan som de växer på. Detta är en av orsakerna bakom utvecklingen av antibiotikaresistens. Även om antibiotika kan angripa bakterierna som orsakar infektionen, kan många inte ta bort biofilmen.

Detta leder till att bakteriella biofilmer kan göra dig sjuk om och om igen. Äppelcidervinäger har visat sig ta bort biofilmen från en viss typ av bakterie som orsakar halsfluss. Detta förhindrar att du blir sjuk på nytt av samma bakterie.

Äppelcidervinäger visade sig även vara effektiv vid infektioner orsakade av vanlig svamp (Candida albicans) och en viss typ av tarmbakterie (Enterococcus faecalis).

 1. Äppelcidervinäger för hud- och hår

Äppelcidervinäger är ett populärt botemedel för hud- och hårproblem. Många populära webplatser hävdar att äppelcidervinäger återställer rätt pH i din hud och hårbotten.

Vissa människor rekommenderar till och med att använda den på din solbränna. Återigen finns det många anekdoter om underverken med äppelcidervinäger för din hud, men väldigt lite av den har stöd i vetenskap. Använda inte äppelcidervinäger på huden, då det kan ge brännskador.

 1. Äppelcidervinäger en antioxidant

Resultaten från en studie visade att äppelcidervinäger inte bara sänker blodfetter, utan att det också har en skyddande effekt på röda blodkroppar, njurar och lever. Detta genom att den motverkar skada från ämnen som kallas fria radikaler. Denna studie antyder att äppelcidervinäger kan öka antioxidant- och vitaminnivån i kroppen.

Ytterligare en intressant studie visar på effekten av äppelcidervinäger på nikotinets skadliga effekter. Äppelcidervinäger hade betydande antioxidantegenskaper, vilket hjälpte till att skydda levern mot nikotinets skadliga effekter på celler.

Äppelcidervinäger och biverkningar

Det finns även situationer där äppelcidervinäger eventuellt kan ha negativa sidoeffekter, populärt kallat biverkningar, som kan vara bra att känna till.

 1. Diabeteskomplikationer
  Som nämnts ovan kan äppelcidervinäger bromsa magtömningen. Detta kan orsaka problem för patienter med typ 1-diabetes, varav 30-50% redan har en långsammare magtömningshastighet. Eftersom människor med typ 1-diabetes är beroende av insulininjektioner för att kontrollera blodsockernivåer efter en måltid, kan en ännu lägre magtömningstakt göra det svårt att förutsäga när blodsockret kommer att stiga.
  Diabetespatienter som tar äppelcidervinäger rekommenderas att kontrollera blodsockernivån noggrant och ofta.
 2. Tandemalj
  Sura drycker kan orsaka skada på tandemaljen, vilket är den hårda yttre ytan på dina tänder. I en studie lade forskare tandemaljen i olika vinägerbad. Efter 8 timmar noterade de en cirka 20% förlust av mineraler från tänderna.

Det är viktigt att komma ihåg att den här studien gjordes i en laboratoriemiljö. I munnen arbetar din saliv för att balansera pH, men det är säkrare för dina tänder att dricka utspädd vinäger för att minska risken för emaljskador.
Om du tänker dricka äppelcidervinäger dagligen, bör du alltid dricka den utspädd.

 1. Läkemedelsinteraktioner
  Personer som tar vissa mediciner, till exempel kaliumsänkande läkemedel, bör undvika att använda äppelcidervinäger. Eftersom äppelcidervinäger också har en kaliumminskande effekt kan dina kaliumnivåer bli för låga.

Äppelcidervinäger kanske inte passar dig, särskilt om du har vissa sjukdomstillstånd. Prata med din läkare om du är osäker.

Hur kan du använd äppelcidervinäger?

Om du tror att äppelcidervinäger kan vara positivt för dig finns nedan en rekommendation om hur du kan använda det.

Börja med en mindre mängd. Det enklaste sättet att ta äppelcidervinäger är att ta en liten mängd till sallad. Om du föredrar att dricka den börjar du med en tesked äppelcidervinäger i 2,5dl vatten.

Baserat på din tolerans kan du öka mängden senare, men du bör alltid späda den med vatten och sprida doserna under dagen. Ta inte mer än 2 matskedar om dagen, annars kan det orsaka illamående. Att variera din kost är alltid bra, så använd inte äppelcidervinäger dagligen under längre perioder.

vitalmedicin.se
vitalakosttillskott.se