Protein har många viktiga funktioner.
Vill du bibehålla hälsa och funktion?
Se till att du får tillräckligt med protein i din kost.
Proteinbrist ger
1. Långsam ämnesomsättning
2. Svårt att gå ned i vikt
3. Oro, ångest och svängningar i humöret
4. Försämrat immunförsvar
De flesta kvinnor har brist på protein. Jag brukar rekommendera att lägga till ekologiskt växtbaserat proteinpulver eller rena aminosyror till den vanliga kosten.
De tas lätt upp och kan användas enkelt av kroppen.
Att äta mindre protein än vad kroppen behöver har kopplats till minskad muskelmassa. Däremot kan ökat proteinintag över RDA (rekommenderat dagligt intag) bidra till att öka styrkan och minskad fettmassa i kombination med styrketräning.
Just ökad muskelmassa har visat sig vara en viktig markör för ett långsamt och hälsosamt åldrande.
Om en person inte äter tillräckliga mängder protein, tenderar kroppen att bryta ner muskler för att förse kroppen med de aminosyror som behövs för att stödja kroppsfunktioner och bevara viktigare vävnader. Med tiden kan detta leda till såväl minskad muskelmassa som styrka samt långsam ämnesomsättning.
Proteiner utgör en viktig del av immunförsvaret. Tillräckligt protein är avgörande för produktionen av antikroppar, en typ av protein som binder till bakterier och virus för att skydda dig från att bli sjuk. Otillräckligt proteinintag kan försämra immunförsvaret.
Förutom protein är de andra makronäringsämnena kolhydrater och fett. Av de tre är protein det mest mättande, vilket betyder att det minskar risken för att du snabbt blir hungrig efter du ätit. Detta hjälper dig att minska eller hålla vikten.
Protein är avgörande för tillväxt och underhåll av friskt hår och hud. Att inte få tillräckliga mängder kan ge torr hud, för tidigt åldrande och tunt hår.
Aminosyror, som är byggstenarna i protein, spelar en viktig roll i produktionen av signalsubstanser. Neurotransmittorer är de kemikalier som gör att hjärnceller kan kommunicera med varandra. Om du till exempel äter en kycklingbit bryter din kropp ner proteinet och syntetiserar aminosyran L-tyrosin för att producera dopamin. Låga dopaminnivåer är förknippade med en hel mängd sjukdomar som depression, ADHD, Alzheimers och schizofreni. Aminosyran L-tryptofan, som finns i fågel, fisk och nötter, behövs för produktion av serotonin. Brist på serotonin kan öka risken för oro, ångest och depression.