Astragalus hjälper cellerna att leva längre och fungera som de gjorde när de var yngre.

Astragalus är en av de mest potenta adaptogena örterna (växter som används för att öka vår motståndskraft mot påverkan av olika stressfaktorer), den hjälper oss att förbli ungdomliga, hantera och sänka stressnivåerna och bekämpa sjukdomar.

För närvarande har över 200 olika ämnen isolerats och identifierats från örten och dessa inkluderar polysackarider, saponiner och flavonoider. Mer om detta längre fram i texten.

Hur hjälper astragalus till att hålla cellerna unga?

Telomerer finns i slutet av våra kromosomer(vilka innehåller vårt DNA) och skyddar varje DNA-sträng, de är som skydden i änden av ett skosnöre. Telomerer förkortas varje gång en cell delar sig och fungerar som en klocka som signalerar till celler att åldras. Så småningom blir telomererna så korta att DNA-ändarna är oskyddade och celler slutar fungera eller dör. Det är det som gör att vi åldras och så småningom dör.

Studier tyder på att ett enzym (ämne som hjälper till i olika kemiska processer) som kallas telomeras kan fördröja, stoppa eller till och med vända förkortningen av våra telomerer. Ämnen i astragalusroten kallade cykloastragenoler och astragalosider tros bromsa åldrandeprocessen genom att aktivera produktionen av dessa telomer-enzymer. Detta är den process som ansvarar för att förlänga telomererna.

Det finns specialprodukter av astragalus som direkt kan påverka telomerlängden och det mest efterforskade av dessa är TA-65.

Tre ämnen ger denna växt speciella egenskaper för människors hälsa:

Flavonoider

Det finns mer än 63 flavonoider inklusive isoflavoner, isoflavaner, pterocarpaner, flavonoler, flavoner och flavononer. Dessa komponenter är viktiga för cellsignalering, deras antioxidantegenskaper stödjer bland annat hjärtat och dess funktioner.

Polysackarider

Dessa har antiinflammatoriska och antivirala egenskaper. Polysackarider har naturligt ett högt näringsvärde och en positiv effekt på vårt immunförsvar och matsmältningssystem och hjälper till att ta bort gifter.

Saponiner

Saponiner är växtbaserade steroider som arbetar för att sänka kolesterolnivåerna, förbättra immunförsvaret och minska inflammation.

Vilka är fördelarna med astragalus och hur är det effektivt för att stärka immunförsvaret och hälsan?

Forskningsstudier fortsätter att avslöja flera orsaker till att astragalus har så många hälsofördelar och hur det fungerar för att skydda våra celler från sjukdomar och oxidation (oxidation innebär att celler och organ kan skadas),

 

Antiinflammatorisk verkan

Astragalus fungerar som ett antiinflammatoriskt medel för att ge ett ökat skydd mot allt från artrit(inflammation i leder) till hjärtsjukdomar. Saponinerna och polysackariderna hjälper till att minska det inflammatoriska svaret vid många sjukdomar.

Stärker immunförsvaret

Astragalus har visat sig stödja immunsystemet genom att aktivera T & B-lymfocyter och dendritiska celler (detta är celler som ingår i vårt immunförsvar) som arbetar tillsammans för att styra immunsvar mot sjukdomsframkallande ämnen och virus. Flavonoiderna, saponinerna och triterpenoiderna hjälper till att minska oxidativ stress och inflammation och ger stöd åt cellulärt motstånd mot stress.

I en studie från 2018 publicerad i International Journal of Molecular Sciences fann man att astragalus hjälpte till att minska oxidativ stress, inre kemisk obalans, och inflammation. I en annan studie från 2021 publicerad i Frontiers in Pharmacology fann man att astragalus kunde hjälpa till att minska hudinflammation och förbättra hudens hälsa.

Ökar hjärt-kärlhälsan

Flavonoiderna fungerar som antioxidanter och hjälper till att skydda mot förkalkning av kärl och uppbyggnad av plack i kärlväggarna.

Hjälper till att motverka åldrande

Astragalus hjälper till att skydda från fria radikaler genom att förhindra oxidativ stress. Den är också känd för att hjälpa till att skydda telomererna som fungerar som en sorts ”lock” i änden av våra DNA-strängar.

Hjälper till att skydda mot diabetes

Kombinationen av saponiner, flavonoider och polysackarider fungerar tillsammans för att förhindra insulinresistens.

Så när vi diskuterar en påverkan av hälsolängd och livslängd måste vi inkludera astragalus i vår strategi.

Det har bland annat visats i en studie från 2017 publicerad i Aging and Disease där man fann att astragalus har anti-aging, anti-hjärnåldrande, anti-kärlåldrande och anti-cancereffekter.

Kort och gott, astragalus skyddar alla typer av celler från skada därför kvalificerar den sig till toppen av ämnen som positivt påverkar ett friskare åldrande och en ökad hälsolängd. Den kan till och med göra oss yngre.

Astragalus Root Extract (300mg) # 90 st

TA-65MD för telomerer

Dr Cecilia Vital Medicin