CoQ10
Coenzyme Q10 (CoQ10) är en naturlig förening som hjälper till att skapa energi i dina celler. I en artikel från 2014, publicerad i Frontiers in Biosciences, fann man att brist på CoQ10 kan öka risken för åldersrelaterad oxidativ stress, mitokondriell (en struktur i våra celler som bland annat producerar vår energi) dysfunktion, cancerutveckling och neurodegeneration (en typ av sjukdom där celler i centrala nervsystemet slutar fungera eller dör). Forskningen har visat en koppling mellan brist på CoQ10 och utveckling av diabetes, fibromyalgi, neurodegenerativa tillstånd, muskelproblem, hjärt-kärlsjukdomar och cancer.

Din kropp gör CoQ10 naturligt, men produktionen minskar i allmänhet när du åldras. Den goda nyheten är att du kan förbättra dina CoQ10-nivåer med hjälp av mat och kosttillskott. I en studie från 2018 publicerad i Frontiers in Physiology, visas att tillskott med CoQ10 ger stora fördelar för cellfunktion och kan bidra till att minska risken för oxidativ skada och åldersrelaterade kroniska sjukdomar. I en annan studie från 2019, publicerad i Scientific Reports fann man att CoQ10 kan hjälpa till att minska oxidativ stress och förbättra mitokondriell funktion.

Genom att välja en kost rik på CoQ10, vilket innebär att välja fet fisk, gräsbeteskött, spenat, blomkål, broccoli, solrosfrön och pistagenötter, kan det hjälpa dig med näringsämnen viktiga för mitokondrier.
Från ca 35-års ålder minskar egenproduktionen av CoQ10 med 50%, därför rekommenderar jag även tillskott med CoQ10 för alla dessa hälsofrämjande- och hälsolängds fördelar. Även vid höga nivåer har CoQ10 inga negativa sidoeffekter och kan därför användas av alla.

De viktigaste fördelarna med CoQ10 är:

Ökar energi och uthållighet
CoQ10 bidrar till energiproduktionen i mitokondrier. Mitokondrier finns i alla kroppens celler.

Balanserar humöret
CoQ10 har visat sig mildra stress och stödja humöret.

Förbättrar hjärt-kärlfunktion
CoQ10 förbättrar cellfunktionen i hjärta och kärl.

Förbättrar kognitiva funktioner
CoQ10 hjälper till att bibehålla friska hjärnceller.

Kan motverka huvudvärk
Forskning har visat att CoQ10 kan minska huvudvärksfrekvensen och hur allvarlig huvudvärksepisoden kan bli.

Stödjer syn och hörsel
CoQ10 skyddar vävnaden i ögon och hörselorgan från fria radikaler.

Bidrar till hälsosam och ungdomlig hud
Forskning har visat att CoQ10 kan minska rynkor betydligt.

Skyddar mot skada vid intag av blodfettssänkande behandling
Statiner (blodfettsänkande mediciner) påverkar ett enzym som producerar CoQ10. Detta ökar risken för olika biverkningar för denna typ av medicinering. Genom att tillföra CoQ10 kan man minska risken för dessa sidoeffekter.

Coenzyme Q10

Vital Medicin Dr Cecilia