Hur skiljer sig rå honung från vanlig honung?

Honung är en tjock, söt sirap tillverkad av honungsbin.

Den är laddad med friska växtföreningar och har kopplats till flera hälsofördelar.

Men det finns kontroverser kring vilken typ av honung – rå eller vanlig – som är mest hälsosam.

Vissa tror att den råa honungen är bättre för optimal hälsa, medan andra hävdar att det inte finns någon skillnad mellan de två alternativen.

Väsentligheter  att ta med sig från den här bloggen

Rå och vanlig honung behandlas på två olika sätt.

Rå honung är endast grovt filtrerad genom en duk så att större partiklar avlägsnas innan den tappas upp, vilket innebär att den behåller näringsämnen och antioxidanter som den naturligt innehåller.

Det mest imponerande med rå honung är att den innehåller nästan 30 olika typer av bioaktiva växtföreningar. Dessa kallas polyfenoler och fungerar som antioxidanter.

Många studier har kopplat dessa antioxidanter till imponerande hälsofördelar, bland annat minskad inflammation och en lägre risk för hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.

Vanlig honung genomgår en mängd olika bearbetningar, vilket kan ta bort gynnsamma näringsämnen som pollen och samtidigt minska antioxidantnivån.

När det gäller valet av hälsosam honung är det bästa alternativet att välja rå honung då du vet exakt vad du får.

Rå honung är inte det samma som ekologisk honung. Ekologisk honung kan genomgå olika bearbetningsfaser och då tappa en del av sina näringsämnen.

Tänk på att barn yngre än 1 år inte skall använda honung!

 

Vad är rå honung?

Rå honung beskrivs bäst som honung ”så som den finns i bikupan”.

Den framställs genom att extrahera honungen från bikupans bikakor och sedan hälla den över en nät- eller nylonduk för att skilja den från föroreningar som bivax och döda bin.

När detta är klart tappas den råa honungen på flaska eller burk och är färdig att avnjutas.

Produktionen av vanlig honung är annorlunda och innefattar flera steg innan den tappas på flaska – till exempel pastörisering och filtrering.

Pastörisering är en process som förstör jästen som finns i honungen genom att processa den i hög värme. Detta hjälper till att förlänga hållbarheten och gör den mer homogen i konsistensen.

Dessutom avlägsnar filtrering föroreningar som skräp och luftbubblor så att honungen förblir en klar vätska längre. Detta är estetiskt tilltalande för många konsumenter.

Viss honung bearbetas dessutom genom att den genomgår ultrafiltrering. Denna process förfinar den ytterligare för att göra den mer transparent och smidig, men den tar också bort gynnsamma näringsämnen som pollen, enzymer och antioxidanter.

Dessutom kan vissa tillverkare lägga till socker eller sötningsmedel i honung för att minska kostnaderna.

 

Vad är de viktigaste skillnaderna mellan rå och vanlig honung?

Rå och vanlig honung bearbetas helt olika.

Detta kan leda till olika skillnader, särskilt vad gäller kvaliteten.

Här är de viktigaste skillnaderna mellan rå och vanlig honung:

Rå honung är mer näringsrik.

Rå honung innehåller en mängd olika näringsämnen.

Rå honung har cirka 22 aminosyror, 31 olika mineraler och ett brett spektrum av vitaminer och enzymer. Näringsämnena finns emellertid endast i spårmängder.

Det mest imponerande med rå honung är att den innehåller nästan 30 typer av bioaktiva växtföreningar. Dessa kallas polyfenoler och fungerar som antioxidanter.

Många studier har kopplat dessa antioxidanter till imponerande hälsofördelar, inklusive minskad inflammation och en lägre risk för hjärtsjukdomar och vissa cancerformer.

Vanlig honung innehålla färre antioxidanter på grund av bearbetningsmetoder.

En studie jämförde till exempel antioxidanter i rå och bearbetad honung från en lokal marknad. De fann att den råa honungen innehöll upp till 4,3 gånger fler antioxidanter än den bearbetade sorten.

Vanliga honung innehåller inget eller väldigt lite pollen.

Rå honung har höga halter av pollen.

Vanlig honung kan ha dolda sockerarter eller sötningsmedel.

Det finns en allvarlig oro världen över att vanlig honung förorenas med socker eller andra sötningsmedel som till exempel majssirap med hög fruktos.

De flesta hälsofördelarna hänförs till rå honung.

Honung har relaterats till flera konkreta hälsofördelar.

Studier har funnit att honung kan bidra till att minska riskfaktorerna för hjärtsjukdomar som blodtryck och kolesterol, förbättrad sårläkning och till och med för att behandla hosta.

Men det är mest troligt att dessa hälsofördelar främst är relaterade till rå honung, eftersom denna innehåller flera antioxidanter och andra fördelaktiga hälsokomponenter.

En av dessa komponenter är ett enzym som kallas glukosoxidas. Detta enzym hjälper till att producera molekyler som ger honung dess antimikrobiella och antibakteriella egenskaper.

Tyvärr kan detta enzym förstöras genom processer som uppvärmning och filtrering.

Fördelar med pollen i rå honung

Bin förflyttar sig från blomma till blomma samlar nektar och pollen. Nektar och pollen tas tillbaka till bikupan, där de packas in i honungskakan och blir så småningom en matkälla för bin.

Bi pollen är överraskande näringsrikt och innehåller över 250 ämnen, inklusive vitaminer, aminosyror, essentiella fettsyror, mikronäringsämnen och antioxidanter

Det tyska läkemedelsverket klassar bi pollen som ett läkemedel.

Bi pollen har kopplats till många imponerande hälsofördelar. Studier har funnit att det kan hjälpa till att bekämpa inflammation och förbättra leverfunktionen. Det har också egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa hjärtsjukdomar och stroke.

Tyvärr kan bearbetningsmetoder som värmebehandling och ultrafiltrering ta bort bipollen.

Sammanfattning

De flesta av hälsofördelarna med honung kan hänföras till dess pollen, antioxidanter och enzymer.

Vanlig honung som bearbetas/processas kan förlora de nyttiga ämnena som finns i rå honung.

Rå honung är inte samma som ekologisk honung.

Rå och ekologisk honung omfattas av olika definitioner och förordningar i olika länder.

Honung som klassificeras som rå får inte pastöriseras eller bearbetas.

Barn under 1 år skall inte använda honung.

vitalmedicin.se
vitalakosttillskott.se