Curcumin, det viktiga, livgivande ämnet i gurkmeja har antiinflammatoriska egenskaper och visar medicinska effekter på olika tillstånd från kronisk smärta till depression.

Curcumin är ett gult pigment som främst finns i gurkmeja, en blommande växt från ingefärafamiljen, som är mest känd som en krydda, som används i curry. Det är ett organiskt färgämne med antiinflammatoriska egenskaper och en förmåga att öka mängden antioxidanter, som kroppen producerar. Antioxidanter är enkelt uttryckt, ämnen som skyddar kroppen mot gifter.

Curcumin och släktingarna curcuminoider framställs från gurkmeja. De är mycket starkare än själva gurkmejan och kan därför användas när man vill minska inflammation på ett lindrigt och effektivt sätt som i leder. För att förbättra upptaget av curcumin från magtarmkanalen är det viktigt att koppla andra ämnen till curcumin i form av kosttillskott, annars får man en mycket sämre effekt.

Vad är Curcumins fördelar?

Forskning från Linköpings universitet och American Cancer Society har visat positiva effekter för curcumin vid depression och ångest, smärta och dålig funktion i leder vid artros och även vissa cancerformer. Man har även sett en minskning av det farliga kolesterolet, liksom en gynnsam påverkan på blodsocker och blodtryck.

Vilka är nackdelarna med Curcumin?

Det finns inga kända negativa effekter av curcumin i doser upp till sju gram. Över denna dos kan man märka av illamående och att tarmen kan reagera.
Vad som däremot är mycket viktigt när det gäller curcumin är kvalitén och kontrollen av den färdiga produkten. Eftersom det är en växt kommer besprutning, marken den växer på och hur den hanteras att påverka om det är en bra produkt eller inte. Även ekologiska produkter måste testas eftersom det kan finnas naturliga gifter som mögel eller tungmetaller även i dessa.
Det räcker inte att förlita sig på certifikat från försäljare, utan kosttillskotts företaget måste testa allt, i alla tillverkningsled vid framställning av curcumin.
Tyvärr gör de flesta företag endast stickprovskontroller och riskerar därför att missa skadliga ämnen vid produktionen. Ta därför alltid reda på hur företaget testar sina produkter.
Vitala kostillskott skiljer sig mycket från andra produkter, eftersom man låter göra oberoende tester genom tre externa laboratorier och att de testar samtliga råvaror innan man framställer curcumin.

Vad är skillnaden mellan gurkmeja och curcumin?

Gurkmeja är en populär rot / krydda, och curcumin är ett mycket potent ämne i gurkmeja. Curcumin och curcuminoider är alltså den del av gurkmeja som har positiva effekterna i kroppen.
Gurkmeja har därför inte den starka antiinflammatoriska effekten som curcumin har.
Gurkmeja kan ha andra fördelar, så det är bra att ha den i maten, men vill man komma åt de antiinflammatoriska effekterna är det curcumin man skall använda.

Se till att kosttillskotten du köper faktiskt förbättrar din hälsa. Lär dig kombinera tillskott på rätt sätt!

vitalmedicin.se
vitalakosttillskott.se