Resveratrol – Naturens kraftverk mot åldrande, som är bra för hjärtat, hjärnan och midjemåttet

Reservatrol är en kraftfull antioxidant som du hittar i djupfärgade bär som röda vindruvor och blåbär samt även i äkta mörk choklad och kakao. Den har funktioner som hjälper till att hålla blodkärlen i kroppen fria från plack, som orsaker det vi populärt kallar åderförkalkning samt skyddar hjärtat. Reservatrol har många andra hälsofördelar som att minska inflammation, bidra till att förhindra fetma och skydda hjärnans minnesfunktioner.

Växter bildar Resveratrol och andra typer av antioxidanter som en skyddsmekanism och svar på ”angrepp” från deras omgivning. Idag visar forskning att Resveratrol är ett av de mest potenta ämnena som starkast skyddar mot symtom som är förknippade med åldrande och skador orsakade av fria radikaler. Fria radikaler är ämnen som orsakar skador i kroppen och har negativa effekter på vår hälsa. Det är därför Resveratrol fått rykte om sig att vara ett ”anti-aging” ämne, med andra ord ett ämne som motverkar åldrandet.

Studier visar att de mest naturligt förekommande källorna till Resveratrol är växter, inklusive skalet på röda druvor, rött vin, rå kakao och mörka bär, såsom lingon, blåbär och mullbär.

Rött vin är förmodligen den mest kända källan. Tyvärr får du även den negativa effekten av alkohol och detta minskar den goda effekten av Resveratrol.

Hälsofördelar med Resveratrol

 1. Har anti-aging och anti-cancer-effekter

Resveratrol är en kraftfull antioxidant som oskadliggör fria radikaler som bildas under vardagliga kroppsfunktioner, som att äta och motionera. Skador orsakade av fria radikaler ökar om du har dåliga livsstilsvanor som rökning, ohälsosam kost och som svar på gifter i vår mat och miljö.

Om kroppen inte kan kontrollerad bildningen av fria radikaler kommer dessa ämnen att skada celler och orsaka livshotande sjukdomar och tidigt åldrande. Det är därför viktigt att ha en kost som innehåller alla dessa antioxidanter och näringsämnen, som har visat sig skydda mot cancer, hjärt/kärlsjukdomar, diabetes och många åldersrelaterade sjukdomar.

Enligt forskning publicerad vid universitetet i Sevilla i Spanien, ”En av de mest slående biologiska aktiviteterna av Resveratrol” är att motverka cancerutveckling. Man tror att mekanismerna för dess cancerskyddande aktiviteter omfattar de effekter Resveratrol har på vårt immunförsvar.

 1. Skyddar kardiovaskulär hälsa

På grund av dess anti-inflammatoriska aktivitet har Resveratrol visat sig skydda mot åderförkalkning (förtjockning av kärlen som leder till att blodflödet minskar eller helt blockeras), högt LDL-”dåligt kolesterol”, bildning av blodproppar och hjärtinfarkt. Resveratrol har visat sig förbättra cirkulationen och positivt påverka socker- och fettomsättningen hos vissa personer med högre risk för det som kallas metabolt syndrom (felstyrning av socker och fettomsättningen som kan ge högt blodtryck, diabetes och fetma).

Itadorit te innehåller mycket Resveratrol och har länge använts i asiatiska länder, inklusive Japan och Kina, som ett traditionellt växtbaserat medel för att förebygga hjärtsjukdomar och stroke.

 1. Hjälper till att skydda hjärnan

Resveratrol är särskilt unikt eftersom dess antioxidanter kan korsa blod-hjärnbarriären och på så sätt skydda hjärnan och nervsystemet, till skillnad från andra antioxidanter. Nya studier gjorda av forskare vid Nutrition Research Center vid Northunbria University i Storbritannien visade att Resveratrol märkbart ökade blodflödet till hjärnan, vilket har betydande fördelar för hjärnfunktion och skyddande effekter på nervcellerna. Detta innebär att Resveratrol kan skydda minnesfunktioner (kognitiva), inklusive Alzheimers, demens och andra.

 1. Kan hjälpa till att förebygga fetma

Forskningsstudier har visat att Resveratrol hjälper till att förhindra fettlagring och reglera insulinnivåer.

 1. Fördelar hos patienter med diabetes eller prediabetes

Resveratrol kan vara till hjälp för personer med diabetes och prediabetes genom att minska komplikationer (som nervskador och hjärnskador) och hjälpa till att hantera insulinnivåer för bättre blodsockerreglering.

I vilken typ av mat eller dryck hittar man Resveratrol

Nu när du vet fördelarna med Resveratrol följer en lista på de bästa livsmedel och drycker som du kan lägga till i din kost:

 • Röda druvor
 • Itadori-te, vanligt i asiatiska länder
 • Rå kakao (riktigt mörk choklad)
 • Lingon
 • Blåbär
 • Mullbär
 • Tranbär
 • Pistaschnötter

Olika växter bildar olika former av Resveratrol. Till exempel innehåller druvor och Itadori-te huvudsakligen trans-Resveratrol glukosider. Detta är den bästa formen av Resveratrol som kroppen kan tillgodogöra sig. Itadorit te är ett bra alternativ för trans-Resveratrol.

Resveratrol som kosttillskott

Man kan även använda Resveratrol som ett kosttillskott. Resveratrol framställs från växtdelar därför är kvalitén och kontrollen av den färdiga produkten mycket viktig. Eftersom det är en växt kommer besprutning, marken den växer på och hur den hanteras att påverka om det är en bra produkt eller inte. Även ekologiska produkter måste testas eftersom det kan finnas naturliga gifter som mögel eller tungmetaller.

Vital Nutrients skiljer sig mycket från andra företag i den här processen eftersom de genomför oberoende tester via tre externa laboratorier och att de testar allt material innan man framställer Resveratrol i sin effektiva form.
Tyvärr gör de flesta företag endast stickprovskontroller och riskerar därför att missa skadliga ämnen vid produktionen och kan därmed inte heller garantera effekt och mängd av Resveratrol.

vitalmedicin.se
vitalakosttillskott.se